18. 1. 11

Rdeča, tako zelo rdeča

V včerajšnjem studio citiju je bil, sicer kratek a zelo zanimiv, prispevek o sproščanju serotonina ob poslušanju glasbe. Serotonin je hormon za srečo, ki se sprošča ob prijetnih občutkih. Ob delanju raziskave so (najverjetneje znanstveniki) ugotovili, da se (nad)povprečnemu glasbenemu ljubitelju ob poslušanju najljubše glasbe sprošča 6-10% serotenina, kar pomeni, da pa malček srečnejši vendarle smo, ko zaslišimo svoje ljube izvajalce in njih melose. Našli so sicer enega resničnega navdušenca, kateremu se je odstotek hormona sreče na nekem festivalu povečal za več kot 20%, kar je primerljivo z odstotkom, ki se sprosti ob zaužitju kokaina (tam okrog 22%). Ampak, bojda naj bi nanj vplivala samo glasba. Srečko!
Iz tega naslova me je prešinila misel, da najverjetneje tudi sami poznamo tiste lepe občutke, ko zaslišimo znane akorde in vrstice, in se nam ustnice kar same raztegnejo v črko U, srce utripa za odtenek hitreje, v misli se nam zarišejo tople slike preteklosti in ko vlada vsesplošen prijetno zamaknjen občutek. Po tem prispevku sem razmišljal katera pesem je tista, ki pri meni vzbuja nadpovprečno veliko pozitivnih občutkov in zakaj. Sem jo poslušal ob kakšnem zanimivem dogodku? V dobri družbi? Sam, v svoji misleno popolni izolaciji? Na mp3-ju ob spogledovanju s simpatično sopotnico na vlaku?
Natančno ne vem, zagotovo pa skoraj vse od naštetega doprinaša k še močnejšemu stanju sreče. No, in če se vrnem nazaj. Resnično močno sem razmišljal, katera pesem bi bila tista, ultimativno pozitivna, ki bi mi ne glede na razpoloženje, v misli priklicala lepe občutke.
Zavedam se, da zgolj ene vendarle, za katero bi zgoraj našteta vprašanja in odgovori veljali, vedno ni, zagotovo pa obstaja takšna, ki bo vedno dober, če ne najboljši približek temu.  
... who needs cocaine when you have ... in, kaj je vaša frekvenčno valovna droga?

You know, you know where you are with
You know where you are with
Floor collapsing
Floating, bouncing back
And one day....
I am going to grow wings
A chemical reaction
Hysterical and useless

Ni komentarjev:

Objavite komentar